На летище Враждебна“ кацнаха Спартаните“, които прибраха планинските спасители от Българския

...
На летище Враждебна“ кацнаха Спартаните“, които прибраха планинските спасители от Българския
Коментари Харесай

С аплодисменти и питка посрещнаха първите български спасителни екипи, които се прибраха от Турция

На летище „ Враждебна “ кацнаха „ Спартаните “, които прибраха планинските спасители от Българския Червен кръст, спешното избавително звено на Столичната община, както и кучета, които откриха и избавиха няколко оживели под руините.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 308
Oт първите часове след серията опустошителни трусове до момента са осъществени седем полета на Военновъздушните ни сили. Българските герои бяха посрещнати прочувствено - с овации и питка с мед и сол. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също ги приветстваха с " Добре пристигнали ". Спасителите ще беседват първо с психолог поради тежките гледки, на които са станали очевидци през последните дни.

„ Живи и здрави сме. Стискаме палци да бъдат открити и други живи хора, пожелаваме кураж. На място преживяваш огромен потрес, не може да се опише с думи Такива гледки си виждал единствено по филмите. Хората ни гледаха в очите и се молеха да открием околните им ", описа извънредно пред БТВ спасителят Стефан Георгиев. 

А тази заран същите военни самолети транспортираха четири тона филантропична помощ и още спасители, както и строителен инженер. България изпрати одеяла и спални комплекти, обезпечени от Българския Червен кръст. И командирова още спасители, които да търсят затрупани хора. „ Днес изпращаме филантропична помощ, която се показва в одеяла и спални комплекти, която тежи повече от четири тона, както и екип, който да подкрепя турските сътрудници при осъществяването на избавителните работи “, разяснява шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ комисар Александър Джартов. Българските пожарникари и спасители от „ Червения кръст “ са избавили трима оживели – дете на 4 години, жена и възрастен мъж.

Военновъздушните ни сили са в непрекъсната подготвеност да изпълнят още задачи, а съгласно настояванията на турската страна се координира всеки един полет, посочи началникът на защитата. „ Наистина тренировките и ученията си костват! Трябва да бъдем горди с нашите спасители, с нашите медици, с летците, с наземния личен състав, да бъдем горди, че институциите работят и можем да окажем помощ на нашата съседка “, разяснява адмирал Емил Ефтимов. 

Още в първите часове след бедствието на борда на военните машини се качиха спасители от звеното за „ Аварийно избавяне “ с няколко тона техника. 14 от тях се прибират, само че други 8 остават. „ Строителният инженер и неговият екип работят за подсилване, с цел да могат безвредно да влязат избавителните екипи. Инженер и строители са подготвени да вършат тунели и да изкарват хора от руините “, разяснява Красимир Димитров, шеф „ Аварийна помощ и предварителна защита “. В подготвеност да излетят в идващите дни са и медици от няколко лечебни заведения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР